Welkom

Vetten

Vetten

De meesten krijgen het al benauwd als ze het woord ‘vetten’ horen. Vetten zijn immers slecht voor de gezondheid, maar ook niet bevorderlijk voor het uiterlijk.

Echter mogen we bepaalde vetten die in voeding zitten niet zomaar als slecht beschouwen. Vetten zijn immers essentieel voor vele lichaamsprocessen en zijn dus absoluut noodzakelijk voor het lichaam.

Laten we hier even wat dieper op ingaan

Vetten vormen een zeer belangrijke vorm van energie voor het lichaam. Ze leveren namelijk duurzame energie en vormen als het ware de kachel van je lichaam. In tegenstelling tot suikers en koolhydraten die snel opgenomen worden , en ook snel energie leveren werken vetten op een langzamer tempo. Ze worden trager opgenomen, maar zullen hun energie ook trager afgeven.

 

Energie die nodig is voor het lichaam kan dus perfect uit vetten gehaald worden. Eenmaal de suikers zijn opgebrand, zal het lichaam automatische overschakelen naar de verbranding van vetten.

Meestal gebeurt dit bij lichaamsbeweging waarbij de suikers in het lichaam volledig zijn omgezet in energie. Of wanneer het lichaam te weinig suikers binnen heeft om de nodig energie te kunnen leveren. Bijvoorbeeld bij een dieet waarbij de innamen van suikers beperkt wordt.

Lees alles over vetten

 

Verschil Dierlijke en plantaardige vetten

Plantaardige vetten zijn afkomstig van gewassen en planten. Dierlijke vetten zijn afkomstig van vlees en vis. Dierlijke vetten zijn op kamertemperatuur veelal in vaste vorm daar waar plantaardige vetten meestal vloeibaar zijn.  Plantaardige vetten zijn over het algemeen gezonder om deze onverzadigde vetten bevatten terwijl dierlijke vetten voornamelijk verzadigde vetten bevatten. De enige uitzondering hierop is vette vis.

Onverzadigde vetten en verzadigde vetten

Onverzadigde vetten 
Onverzadigde vetten kunnen weer onderverdeeld worden in enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet.  Beide vormen komen zowel in dierlijk als plantaardig vet voor. Onverzadigde vetten bevatten een hoog gehalte vetzuren die zeer goed voor de gezondheid zijn. Onverzadigde vetten kunnen dan ook nog eens opgedeeld worden in meervoudig onverzadigde vetten  en enkelvoudig onverzadigde vetten. Voorbeelden van meervoudig onverzadigde vetten zijn omega-3-vetzuren, omega-6-vetzuren en omega-9-vetzuren.

Verzadigde vetten

Zoals gezegd komen de verzadigde vetten zowel voor in plantaardige als dierlijke vetten. Verzadigde vetten zijn de vetten die je eigenlijk moet mijden. Verzadigde vetten staan in voor ene verhoging van de cholesterol  in het bloed. Dit kan resulteren in vet op de  wanden van de bloedvaten, met alle medische risico’s vandien. Dierlijke bevatten meestal wel meer verzadigde vetten dan plantaardige producten. Verzadigd vetten vinden we terug in boter, bakvet, …maar ook in vele voedingsmiddelen zonder dat we dit merken. Voorbeelden hiervan zijn kaas, worst, sommige vleessoorten vlees, volle melk.

Vetverbranding

Lichaamsbeweging zet het lichaam aan de opgeslagen vetten te gaan verbranden. Een daling van de opname van het aantal koolhydraten zal het lichaam nog sneller aanzetten de vetten aan te spreken. (Maar behoud wel steeds het minimum suikers om gezond te kunnen sporten).