Gezondheidsvoordelen van omega 3
Dat niet alle vetten slecht zijn voor je lichaam weten de meeste mensen wel. Waar het verstandig is om het aantal verzadigde vetten in je dieet te beperken, heeft je lichaam onverzadigde vetten juist nodig. Maar waar vind je die onverzadigde vetten precies? Een goed voorbeeld van onverzadigd vet is omega 3, en in dit artikel laten we zien waarom je lichaam deze nodig heeft en in welke voedingsmiddelen je het kan vinden.
Omega 3: goed voor het hart
Allereerst speelt omega 3 een belangrijke rol in het tegengaan van risicofactoren voor hartziekten. Zo draagt omega 3 (ALA) bij aan het behoud van normale HDL cholesterolwaarden. Het vervangen van verzadigde vetten (te vinden in volvette zuivelproducten, chips, koek, etc.) met producten rijk aan onverzadigde vetten (zoals vette vis, noten en plantaardig olies) is dan ook een uitstekende manier om je slechte cholesterolwaarden te verlagen en goede (HDL) cholesterolwaarden op peil te houden.
Een andere risicofactor die met behulp van omega 3 wordt verminderd is de hoeveelheid triglyceriden in je bloed. Triglyceriden zijn een soort vet dat aanwezig is in je bloed, en hoewel je lichaam het tot op zekere hoogte nodig heeft, vormt een overmaat hiervan een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Bovendien heeft omega 3 een positieve invloed op mensen met een te hoge bloeddruk, wat tevens als een van de risicofactoren voor hartziekten wordt gezien.
Botten en gewrichten
Mensen met osteoporose of artritis worden vaak geadviseerd om visolie te slikken. Visolie zit, net als zalm, makreel en andere vette vissoorten bomvol omega 3. EPA en DHA ondersteunen de kalkhuishouding en botmineralisatie, waardoor ze helpen je botten en gewrichten soepel en sterk te houden. En daar zal je wanneer je ouder wordt flink de vruchten van plukken!
Voedingsmiddelen rijk aan omega 3
Omega 3 heeft dus heel wat gezondheidsvoordelen, maar hoe zorg je er nou voor dat je lichaam er genoeg van binnenkrijgt? Wij zetten een aantal voedingsmiddelen voor je op een rijtje:
- Vette vis. Zalm, haring en makreel zijn alle drie heerlijke voorbeelden van omega 3 bronnen. Of je nu je biefstukje eens vervangt voor een stukje gegrilde zalm of een salade bereidt met makreel, vette vis biedt een uitstekende manier om meer omega 3 aan je dieet toe te voegen.
- Walnoten. 100 gram walnoten bevat wel 2.5g ALA! Verwerk ze in je bananenbrood, yoghurt, salade of quiche voor je dagelijkse portie omega 3.
- Chiazaad en lijnzaad. Deze zaadjes worden niet voor niets gezien als superfood! Beiden zijn het uitstekende bronnen van omega 3, en bovendien zit chiazaad boordenvol antioxidanten en bevordert lijnzaad de spijsvertering. Heerlijk door de yoghurt, havermout of cakebeslag
. - Herbalifeline MAX. En tot slot, bevatten ook onze Herbalifeline MAX capsules twee bronnen van omega 3 vetzuren, namelijk EPA en DHA. Bestel ze hier!
En zo zie je maar weer: het is helemaal niet zo moeilijk is om je lichaam net die dagelijkse omega 3 boost te geven. Meer weten over verschillende soorten vetten? Lees dan ook dit artikel. Succes!