Welkom

Herbalife

BCAA

BCAA

BCAA’s : Ketengebonden aminozuren

Bent u reeds vertrouwd met BCAA’s? Heeft u hier ooit al van gehoord? Weet u wat deze zijn?

In onderstaand blog artikel zullen wij voor u uitleggen wat BCAA’s zijn:

Wat zijn aminozuren?

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Onze lichaamscellen, maar vooral onze spieren bestaan uit eiwitten. Eiwitten zorgen voor het herstel en de opbouw van de spiercellen na een training.

Wanneer eiwitten worden opgenomen in het lichaam door middel van voeding en/of eiwittenshakes, worden deze afgebroken tot aminozuren. Er zijn verschillende soorten aminozuren, met elk hun eigen functie. Dus elk aminozuur doet iets anders met het lichaam. Lees hier meer over aminozuren.

Voordelen Aminozuren

  • Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Eiwitten helpen bij de opbouw en herstel van de spieren na een intensieve training voor meer spieropbouw.
  • In totaal zijn er 23 verschillende aminozuren. Het lichaam kan slechts een gedeelte van deze aminozuren zelf aanmaken (niet-essentiële aminozuren) en een gedeelte moet worden opgenomen via de voeding (essentiële aminozuren)
  • Er zijn in totaal  9 essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze essentiële aminozuren of EAAs (Essential Amino Acids) moet je via je dagelijkse voeding binnenkrijgen of via een aminozuur supplement.
  • Er bestaan dus 23 verschillende aminozuren.Een voordeel hiervan is dat je dus een compleet product koopt. Maar omdat er dus 23 verschillende aminozuren in 1 product zitten kunnen deze niet heel hoog gedoseerd worden. Je krijgt dus een mindere hoeveelheid van bepaalde aminozuren binnen.
  • BCAA'ss zijn de meest interessante aminozuren te zijn voor sporters. Deze aminozuren (Leucine, Isoleucine en Valine) moet je dagelijks voldoende binnen krijgen via de voeding of een supplement

Wat zijn BCAA’s?

BCAA is de afkorting voor ‘Branch Chained Amino Acids’.
Dit is Engels voor wat we in het Nederlands ‘ketengebonden aminozuren’ noemen.

BCAA ’s bestaan uit 3 aminozuren: Valine, Isoleucine en Leucine.

Deze 3 aminozuren vormen samen de ketengebonden aminozuren, ofwel BCAA’s.
Zoals hierboven reeds vermeld, heeft elk aminozuur een eigen functie. En dus hebben deze 3 aminozuren ook hun eigen functie.

  • Valine

Valine is een essentieel aminozuur dat in hoge concentratieaanwezig in de spieren. Valine is noodzakelijk voor het spiermetabolisme, het herstel en de groei van spierweefsel. Daarbij houdt Valine de stikstof in het lichaam in balans.

Valine is dus 1 van de 3 vertakte aminozuren en bijgevolg kan Valine gebruikt worden als energiebron in de spieren waarbij het de glucose in de spieren weet te behouden.

Door deze eigenschappen is Valine uitermate populair onder bodybuilders omdat het zorgt voor meer spieropbouw, beter herstel van de spieren en tegelijkertijd ook nog energie geeft.

Goede natuurlijke bronnen van Valine zijn zuivel, vlees, graan, soja producten en  noten.

  • Leucine

Leucine is eveneens een essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, en dat deze dus moet worden opgenomen worden voeding.

Ook Leucine is een veelgebruikt aminozuur onder sporters omdat leucine het herstel na een training sterkt verbetert én herstelt. Leucine zal namelijk de afbraak van spiereiwitten voorkomen en bijgevolg onrechtstreeks voor meer spieropbouw zorgen.

Daarbij zal Leucine de bloedsuikerspiegel helpen reguleren, wat voor een betere opname en verbranding van de voedingsstoffen zorgt. Ook zullen suikers hierdoor minder snel worden omgezet in vet.

Het BCAA aminozuur Leucine komt voor in eiwitrijke voeding zoals bruine rijst, bonen, noten en volkorenproducten.

  • Isoleucine

Isoleucine is eveneens een essentieel aminozuur en behoort zoals op deze pagina beschreven  tot de drie “vertakte aminozuren”. Leucine en valine vormen de 2 andere BCAA Aminozuren.

Isoleucine is wederom een essentieel aminozuur. Het lichaam kan deze namelijk niet zelf aanmaken en moet het dus binnenkrijgen via de voeding.

Isoleucine kan het spierherstel bevorderen na een lichamelijke inspanning en is op zich nodig voor de vorming van hemoglobine. Daarbij zorgt isoleucine nog voor de regulering van de bloedsuikerspiegel en energieniveaus.

BCAA Verhouding

BCAA 's bestaan dus 3 aminozuren: Valine, Isoleucine en Leucine.

Deze komen voor in  een 2:1:1 verhouding met 2 eenheden Leucine, 1 eenheid isoleucine en 1 eenheid valine.

Deze 2:1:1 verhouding waarin deze aminozuren voorkomen is dus uiterst belangrijk om de goede werking ervan te garanderen.

Een goed BCAA Supplement heeft dus met een verhouding van 2:1:1, waarin Leucine 2x zo veel voorkomt als Isoleucine en Valine.

Wij hopen u hiermee meer informatie te hebben gegeven over BCAA’s. Wat ze zijn. Wat zijn. En waarvoor je ze nodig hebt.

Indien u nog vragen hebt over de aminozuren BCAA’s, kan u ons altijd contacteren op info@nutrivida.be.

Wij staan u graag te woord op al uw vragen over BCAA Aminozuren!